Lancaster III PB235

Strandby kirkegård

Foto Orla Jensen, Farsø

Flystyrt 4. oktober 1944 Risgårde Bredning.

Flyet tilhørte RAF 44 Sqn. Bomber Command og var kodet KM-C. T/o 17:24 Spilsby. OP.mineudlægningsoperation.

47 Lancaster og 31 Halifaxes foretog minering i Oslo Fjorden og i Kattegat.
Selvom RAF sendte flere natjager til Danmark, for at beskytte den lille mineringsstyrke, gik to Lancaster og en Halifax tabt, PB235 blev skudt i brand.

Denne Lancaster nærmede sig den danske vestkyst fra Nordsøen. Den blev imidlertid spottet på radaren og kl. 20.00 blev et tysk JU 88 natjager sendt op, ført af Oberleatnant August Gyøry fra 5./NJG 3 . Han fandt Lancaster III PB235 og fulgte den mod sydøst og ind over Jylland nær Hansted. Han angreb Lancaster, som brød i brand, men forsatte mod sydøst.
Fem faldskærme folde sig ud, hvoraf de tre, var ild i blev set forlade flyet, før det i nærheden af Grettrup Strand kl 20.35 flyet dykkede lodret ned i Risgård Bredning og eksploderer lige før den rammer vandet. W/Op Sgt JE Fearm landede på en mark, der tilhører Ove Vestergård i Floustrup. Ove talte ikke engelsk og ringede til doktor Anton Rask i Selde og fortalte ham, at han havde en mand ved siden af ham, at han ikke var i stand til at kommunikere med. Den næste ting Rask hørte var en stemme sige "Hej, britisk pilot taler". Rask tog sin bil og kørte over til Floustrup, hvor han fandt flyveren med en gruppe på 25 personer. Da han var landet på det område, han havde set et vindue med lys og havde banket på døren. Det viste sig, at 25 personer havde en fest i huset, at 25 personer havde kendskab til flyveren, var et problem, for modstandsbevægelsen havde et skjulested af våben 4 tons i nabolaget og det ville være en katastrofe, hvis tyskerne begyndte at søge efter flyveren. Rask forklaret dette til Fearm, der bemærkede, "All right, jeg har haft en dårligt start, vil jeg betale" , Rask tog Fearm til hans hus, og kort efter kom en tysk offizier og en Unteroffizier bevæbnet med maskinpistol for at arrestere Fearm.

Foto Orla Jensen, Farsø

Air GNR. Sgt Charles W. Vause, reddet i land af fisker Jens Pedersen.


Mens tyskerne var på Rask`s hus kom et budskab, at Sgt Charles W. Vause var blevet reddet fra fjorden af fisker Jens Pedersen. Da Jens Pedersen famillen havde set Lancaster styrtet ned i bugten og var gået ned til stranden. Pludselig hørte de en stemme kalde "Wohoi" ude fra bugten,Jens og hans søn  Anton fandt en lille båd og sejlede ud for at redde en af flyverne. Det var mørkt og svært at se noget. De hørte en fløjte og snart fandt de flyveren og trukket op i båden. Han havde ligget en time vandet og var i dårlig form. Han blev taget med op til Pedersen hus og lagt i seng. En masse lokale folk var kommet for at se flyveren og på grund af at det ikke var muligt at hjælpe ham, og Wehrmacht blev infomeret. Navnet på den flyver var Air GNR. Sgt Charles W. Vause. Tyskerne, der havde anholdt Fearm afhentes også Vause. De blev taget til Skive og låst inde i Norde skole. De to flyvere blev sendt til Dulag Luftpå Oberursel nær Frankfurt am Main til afhøring før de sendes til Stalag Luft VII Bankau. Liget af
Air GNR. Sgt Dennis Cahill med en uåbnet faldskærm vedhæfter fundet i bugten af fiskerne fra Risgårde og taget til Strandby. Wehrmacht ønskede at begrave flyveren på stranden i en pose, men fiskerne var uenige og købte en kiste til Cahill og formået at få værnemagten til at begrave ham på  kirkegård. Om aften blev han sat til hvile i Strandby kirkegård af den tyske værnemagt uden kirkelige hjælp.

Foto Orla Jensen, Farsø

Sergeant (Air Gunner) Dennis Cahill


Sgt Dennis Cahill blev fundet som lig af fiskerne Hans og Neils Peter Nielsen , Risgårde. Den tyske værnemagt ville have liget i en sæk, men egnens befolkning protesterede herimod. Det endte med at flyveren blev lagt i en kiste. Begravelsen blev foretaget af værnemagten. Begravelsesprotokollen
" På beboernes foranledning blev han (af Tyskerne ) begravet her på militæt vis lørdag den 7. oktober kl. 18.00"
Lærer Sigvardsen havde forhørt dig hos tyskerne, om befolkningen måtte deltage i begravelsen. Han fik det svar, at når tyskerne havde forladt kirkegården, så kunne befolkningen gøre, hvad den ønskede. Mens kirkeklokkerne fra Strandby kirke ringede solen ned, samledes mange af egnens beboere ved graven. Nan sang bl.a. "Altid fredig--" og lærer Sigvardsen bad Fadervor.
Inskription på soklen af gravstenen:
Rejst af danske venner .

Foto Orla Jensen, Farsø

Strandby kirkegård

Foto Orla Jensen, Farsø

Foto Orla Jensen, Farsø

Sergeant (Air Gunner) Dennis Cahill

Inskription på soklen af gravstenen: Rejst af danske venner. Gravstenen står på Strandby kirkegård.

Sergeant (Air Gunner) Dennis Cahill

Det er et standard kors som stod på alle engelske krigergrave indtil de blev erstattet af de nuværende Headstones.

Besætningen

Der var 7 mands besætning på Lancaster III PB235.

Den 8. maj 1945 blev Pilot Norman J. Evans fundet i havet nær vraget af PB235 af en fisker og bragt til kapellet ved Lovns kirke. Den 8. juni 1945 blev han begravet på Aalestrup kirkegård.
 
Navigator F/S Kenneth Hunter og FLT. Engr. Sgt Douglas AP Snoxel har ingen kendte grave og mindes på Runnymede Memorial.

Den 20. juni 1945 fandt nogle fiskere liget af flyets bombekaster, J.D. Harper. Begravelsen fandt sted den 23. juni 1945 fra Vor Frue kirke. Kisten var dækket med Union Jack og en stor blomsterbuket . 6 frihedskæmpere stod æresvagt. Bag kisten stod forsvarsbrødre og spejder med floromvundne faner. I følget sås bl. a. 5 engelske flyvere.
Sognepræst P.J . Fiig-Pedersen talte både på dansk og engelsk og bad til sidst kammeraterne bringe den afdødes famillie i England en hilsen. Ved graven affyredes æressalut

Flying Officer (Pilot) Norman Joseph Evans


 Flying Officer Norman Joseph Evans, pilot 22 år, gik i skole i The King Edward Grammar School, Asion og blev ansat på kontor hos Grat Western Railways, meldte sig ved krigens udbrud til tjeneste ved Home Guard og trådte senere som frivillig ind i RAF, udnævnes til Pilot i april 1943 og til Officer i juni 1944, gift 21. august 1944, otte dage før han døde.

Air Bomber John Derrick Harper


RAF. (frivillig reserve). (Død i aktiv tjeneste 24. august 1944) og af Nora Harper, Prenton, Cheshire, United Kingdom ( Kilde: CWGC

Krigsdagbog for den tyske marines afsnitskommandant i Frederikshavn

Krigsdagbog for den tyske marines afsnitskommandant i Frederikshavn - Kommandant im Abschnitt Nordjütland.

4.10.44

Ingen særlige begivenheder.
Kl. 19.56 - 20.48 flakalarm
Kl. 19.59 - 20.45 flyveralarm formationsagtige indflyvninger, ca 80 100 fjendtlige maskiner fløj fra Vest med kurs Øst.
Hovedmængden af fjendtlige maskiner fløj forbi i den nordlige del af Hansted-området.. Enkelte maskiner overfløj det nærmere Flakområde Hansted og blev beskudt af svært og middelsvært flak. En nedskudning foretaget af 3./M.Flak.A.814
Den beskudte fjendtlige maskines nedstyrtningssted er i følge melding fra Flakgruppe i JT eller KT ( jagergradnet ).
Totalt ammunitionsforbrug:
10.5 cm = 22 ? skud
3.7 cm = 47 skud
2 cm = 106 skud
Kl. 20.55 - 21.13 flakalarm. Yderligere forbiflyvninger fra V mod Ø.
KL. 22.01 - 22.32 flakalarm. Adskillige returflyvninger fra Ø mod V. Maskinerne flyver forbi i den nordlige og sydlige del af området.

Lancaster III PB235

Se meget mere om p378.htm og andre allierede fly i www.airmen.dk   af Anders Straarup. 

Risgårde Bredning. "På mineudlægningsoperation den 4.

 oktober 1944.

Aiewar over Denmark :

 Søren Flensted:

Kilder mm.

Lærer Sigvardsen Strandby.

Henvisninger:
Flyvehistoriske tidsskrift nr. 1 - 91, side 8.

Allierede nedstyrtninger i det østjyske område 1939 - 45 (4 del). af: Birger Hansen, Ole Kraul og Ove Hermansen.

RAF 44 SQN. Bomber Command

Anders Rask 26.04.2012 11:29

jeg så som 9 årig søn af læge Anton Rask den brændende Lancaster 235 over Selde og så 2 brændende faldskærme langsomt dale ned i fjorden

Finn Hjernøe 23.02.2012 22:54

Kære Esther Adelholm... ja man får en klump i halsen når man ser denne gravsten... jeg sender lidt som du og andre kan læse om RAF & Danmark fra 2. verdenskrig.

Nyeste kommentarer

04.05 | 17:43

Billedets dårlige kvalitet gør at man ikke kan afgøre om det er en M66 ell...

11.04 | 21:06

- finder denne side der kildehenviser til Poul Søndergård “Bar...

11.04 | 21:03

Mojn Nibe Via den nye bog “Gestapos fangelejre i Danmark” læser ...

20.03 | 17:51

Jeg vil gerne hvis jeg kunne få en mail om de nedkastnings ste...